Ahmet Yesevi Üniversitesi

TANITIM:


Ahmet Yesevi Üniversitesi, YÖK tarafından denkliği kabul edilmiş, uzaktan eğitimle türkçe dilinde eğitim veren Uluslararası Türk - Kazak üniversitesidir. Eğitim şekli, genellikle hafta içinde akşamları(extra durumlarda nadiren bir dönemde bir kaç hafta akşamları ) video konferans şeklindedir. Bilgisayarınız ve internetiniz olması gerekiyor. ÖSYM tarafından yapılan üniversite sınavı veya dikey geçiş sınavı ile öğrenci almaktadır. Özellikle DGS ye oldukça fazla kontenjan ayırmıştır. 

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME:


Ahmet Yesevi Üniversitesinde değerlendirme aşağıdaki unsurların belirli oranlarda birleşiminden oluşmaktadır.
1.dönem içi faaliyetler (ders içeriklerinin okunması ve takibi, online derslere devam, online derslerde ve ders dışında hocayla iletişim halinde olma ve dersle ilgilenme. Bu tip faaliyetler sistem ve hoca tarafından takip edilip dönem sonunda bu faaliyetlerden 100 üzerinden bir not alırsınız.

2. Ödev ve Projeler: Dönem içerisinde aldığınız her bir ders için, ders danışmanı belirli sayılarda ( genelde bir ödev veya bir proje, nadiren bu sayı 2 ye çıkabiliyor) bir ödev veya bir proje belirleyip duyuruyor. sizde ilgili çalışmayı yapıp sisteme döküman olarak yüklüyorsunuz. 

3. Vizeler: Dönem içerisinden aldığınız her bir ders için online olarak bir vize sınavı yapılıyor. Sınavı tayin edilen gün içerisinde online olarak girip tamamlamanız gerekiyor. Genel olarak bir dersin vize sınavı 40 dk civarında oluyor.

4. Finaller: Dönem sonunda yapılıyor ve sınav için, kazakistan, istanbul ve ankara olmak üzere üç sınav merkezinden birini seçip seçtiğiniz yere gitmeniz gerekiyor. Finaller hafta sonu yapılıyor. 

EĞİTİM ÜCRETİ:


Ahmet Yesevi Üniversitesinde 2013 - 2014 eğitim yılı için ücretlendirme, kazanılabilecek indirimler ve ödeme şekilleri:

A- Öğrenim Ücretleri:

TÜRTEP dönemlik öğrenim ücretleri, KDV dâhil, aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
Ön Lisans1.215 TL
Lisans1.620 TL
Yüksek Lisans2.106 TL
Özel Öğrenci
1 kredi ücreti =210,6 TL
Ödenecek ücret =210,6 TL x alınan derslerin toplam kredisi
(bir dönemde en fazla 2 ders alabilir)
Ödemeler her yarıyıl başında yapılır.
Öğrencinin TÜRTEP’e kabul edilen ücreti, normal öğrenim süresi uzamadığı taktirde mezuniyete kadar geçerlidir. Normal öğrenim süresi Ön Lisans için 4, Lisans için 8, Yüksek Lisans için 3 yarıyıldır.
Öğrencinin TÜRTEP’e kabul edilen ücreti, normal öğrenim süresi uzadığı taktirde, uzayan yarıyıldan itibaren cari yarı yılın ücreti olacak şekilde değiştirilir.
Özel Öğrenci Ücreti: Özel öğrenci statüsünde kabul edilecek öğrencilerin kredi başına ödeyecekleri ücret yarıyıllık öğrenim ücretinin 1/10’u dur.

2- Öğrenim Ücretlerinde İndirimler:

Kayıt yaptıracak olan öğrenciler, aşağıdaki indirimlerden yalnızca birinden yararlandırılır.
1. Şehit eşi ve çocuklarına % 75
2. Gazi, eş ve çocuklarına % 20
3. Engelli öğrencilere raporlarındaki engellilik oranları kadar
4. Diğer Türk Cumhuriyeti öğrencileri (T.C. ve K.K.T.C. vatandaşları hariç) ile Ahmet Yesevi Üniversitesinde çalışan personele ve bu personelin eş ve çocuklarına % 50
5. 657, 926, 2547, 2802, 2914, 3332, 4857, 5302, 5393 ve 5648 sayılı yasalar ile 233 ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelere tabi olarak çalışan devlet memuru ve devlet işçilerine % 20
6. Ahmet Yesevi Üniversitesi mezunlarına % 20
7. Çift anadala kabul edilen öğrencilere ikinci anadal için % 30
Ayrıca yukarıdaki durumlara bağlı olmaksızın TÜRTEP Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre Ön lisans ve Lisans öğrencilerinden Onur veya Yüksek Onur payesi kazananlar, TÜRTEP Yönetim Kurulu kararı ile aşağıdaki indirimlerden de yararlandırılır:
a. Yüksek Onur Öğrencileri için, başarı indirimi % 40
b. Onur Öğrencileri için, başarı indirimi % 30
Yüksek Lisans öğrencilerinden Onur veya Yüksek Onur payesi kazananlar, indirimlerden yararlandırılmaz.
Çift anadalda okuyan öğrencilere, ikinci anadal için onur veya yüksek onur payesine bağlı indirim verilmez.

Öğrenim ücretleri yatırıldıktan sonra kaydını sildirmek isteyen öğrencilere aşağıdaki ilkeler uygulanır:

1.  Öğrenci Belgesi düzenlenen veya Askerlik Tecili yapılan öğrencinin o yarıyıl için öğrencilik hakları devam eder, yatırmış olduğu öğrenim ücreti kendisine iade edilmez.
2.  Birinci madde hükmü saklı kalmak şartı ile, o yarıyılın Akademik Takviminde belirtilen öğrenime başlama tarihinden itibaren 45 gün geçtikten sonra başvuranların eğitim ücretleri iade edilmez.
3. Birinci madde hükmü saklı kalmak şartı ile, söz konusu döneme ait kayıt tarihinden itibaren eğitim-öğretimin başlamasını müteakip 20 gün içinde başvurularını geri çekmek isteyenlerin yatırmış oldukları eğitim ücretinden 75 TL kesilerek geri kalanı iade edilir.
4. Söz konusu döneme ait eğitim-öğretimin başlangıcından itibaren 45 gün içinde başvurularını geri çekmek isteyenlerin yatırmış oldukları eğitim ücretinin 1/3’ü işlem masrafı olarak kesilerek geri kalan 2/3’ü iade edilir.

Nakit Ödeme Şekli:

1. İnternet Bankacılığı Kullanılarak Öğrenim Ücreti Ödemesi

Garanti Bankası veya Yapı Kredi Bankası internet bankacılığı kullanılmak suretiyle, Ödemeler/Üniversite Ödemeleri/Ahmet Yesevi Üniversitesi/TC Kimlik no adımları izlenerek öğrenim ücreti ödemeleri yapılabilir.

2. Şubelerden Öğrenim Ücreti Ödemesi

Garanti Bankası veya Yapı Kredi Bankası’nın tüm şubelerinin gişelerinden, öğrenim ücreti ödemesi yapılacağı belirtilerek TC Kimlik no ile yapılabilir.

3. ATM’lerden Öğrenim Ücreti Ödemesi

Kartsız Ödeme Garanti Bankası’nın tüm ATM’lerinden herhangi bir kart kullanmadan, Giriş / Diğer Ödemeler /Üniversite-ÖSYM Ödemeleri / Üniversite Ödemesi/ Ahmet Yesevi Üniversitesi/ TC Kimlik No adımları izlenerek öğrenim ücreti ödemeleri yapılabilir.
Kartlı Ödeme
Garanti Bankasının tüm ATM'lerinden Garanti Bankasının herhangi bir kartı kullanılarak, Ödemeler / Üniversite Ödemesi/ Ahmet Yesevi Üniversitesi/ TC Kimlik No/ hesap numarası adımları izlenerek öğrenim ücreti ödemeleri yapılabilir. Nakit ödeme şeklinde bankalar tarafından komisyon veya masraf alınmamaktadır.

Kredi Kartı ile Ödeme Şekli:

1. Peşin Ödeme

Tüm banka kredi kartlarıyla, sanal pos ödeme ekranındaki menüden peşin ödeme şıkkı seçilerek tek çekimde ödeme yapabilmek mümkündür.

2. Taksitli Ödeme

Sadece Bonus ve World özellikli kredi kartlarıyla, sanal pos ödeme ekranındaki menüden taksitli ödeme şıkkı seçilerek 4 taksit ile ödeme yapabilmek mümkündür.
Kredi Kartı ile ödeme yalnızca http://www.turtep.edu.tr adresindeki çevrimiçi ödeme kısmından bağlanılacak sanal pos üzerinden yapılabilmektedir.                                     

Başvuru sahiplerinin kredi kartı çıkartmaları ve taksitlerin tamamını ödemeye yetecek kullanılabilir kart limitini sağlanması kendi sorumluluklarındadır. 
İnternet bankacılığı, Banka şubeleri ve ATM ‘lerden ödemelerde taksit imkânı bulunmamaktadır. Ücretin tamamı peşin olarak ödenmelidir.
Kredi Kartı ile ödeme şeklinde bankalar tarafından komisyon veya masraf alınmamaktadır.

Kayıt Dondurma Ücreti:

Öğrencilerin kayıtları birinci yıl dondurulmaz. Üst yıllarda TÜRTEP-YK kararı ile en çok 2 yarıyıl kayıt dondurma işlemi yapılabilir. Her bir yarıyıl için kayıt dondurma ücreti, öğrenim ücretinin % 20’sidir.
Eğitim Süresinin Uzaması Halinde Ödenecek Eğitim Ücreti;
Ön Lisans 2 Yıl (4 dönem) , Lisans 4 Yıl (8 dönem), Yüksek Lisans 3 dönem Eğitim Dönemini kapsamaktadır.

Dönem uzadığı taktirde eğitim ücreti ilgili dönemin ücretleri üzerinden ödenir.

Uzayan dönemlerde alınacak derslerin toplam kredisi 10 un altında ise alınacak derslerin kredisi kadar ücret ödenir.

Bir kredi ücreti eğitim ücretinin 1/10’ udur.

Örnek ( ön lisans öğrencisi için ): 5.döneminde 3 kredilik 1 dersi kalan ön lisans öğrencisi 364,50 TL ücret öder.

1.215 TL / 10 = 121,5 TL (1 kredi Ücreti)

121,5 x 3 = 364,50 TL (3 kredilik 1 ders ücreti)

Örnek ( lisans öğrencisi için ): 9.döneminde 3 kredilik 1 dersi kalan lisans öğrencisi 486,60 TL ücret öder.

1.620 TL / 10 = 162,2 TL (1 kredi Ücreti)

162,2 x 3 = 486,60 TL (3 kredilik 1 ders ücreti)

Örnek ( yüksek lisans öğrencisi için ): 4.döneminde 3 kredilik 1 dersi kalan yüksek lisans öğrencisi 631,80 TL ücret öder.

2.106 TL / 10 = 210,6 TL (1 kredi Ücreti)

210,6 x 3 = 631,80 TL (3 kredilik 1 ders ücreti)

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİNDE HANGİ BÖLÜMLER VAR:



DGS AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİNDE DERS MUAFİYETİ:


Bu konu özellikle DGS ile Ahmet Yesevi Üniversitesini tercih edecek arkadaşlar için oldukça önemli. Daha önceden herhangi bir önlisans veya lisans programı bitirmişseniz. toplamda 6 dersten muaf olabiliyorsunuz. bu durumda size 4 yıllık bir lisans programını yoğun bir tempoyla 3 yılda bitirebilme imkanı tanıyor. Türk dili 1 ve 2, İngilizce 1 ve 2, İnkılap Tarihi 1 ve 2. Bunun haricinde hiç bir dersten muaf olamazsınız. Nadiren Bilgisayar mühendisliği bölümünde bilgisayar programcılığı bölümü bitirmişseniz, belirttiğim derslere ek olarak birde bilgisayar programlama 1 den muaf olursunuz. Yani daha önceden matematik bölümü bitirmiş olsanız bile matematik 1 ve 2 den muaf olamazsınız. sonuç olarak Ahmet Yesevi Üniversitesinde muafiyet politikası maalesef çok katı. Bana göre de bu politika oldukça yanlış...

Ahmet Yesevi Üniversitesi hakkında merak ettiğiniz herşeyi yorum bölümünden sorabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olurum...


11 yorum:

  1. Merhabalar açıklamalarınız için teşekkür ederiz . Ben önlisans makina mezunuyum . Dgs den tercih etmem dahilinde hazırlık 3 ve 4 mu okuyacam. Yoksa baştan mi başlıyacam ?

    YanıtlaSil
  2. Peki şöyle bir senaryodan bahsedersek muafiyetler konusunda neler olabilir? Farklı okulda Önlisans Bilgisayar Programcılığı bitti. Yesevide Yönetim Bilişim Sistemleri Lisans 3 yılda bitti. Mühendislik için tekrar yesevi seçildi bu durum da da 6 dersten mi muaf olucaz? Yesevinin kendi bünyesindeki verilmiş olan AA BB CC dersleri ne olacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön lisan Bilgisayar programcılığından DGS ile Yönetim Bilişim sistemleri bölümüne geçebilirmiyim...

      Sil
  3. önlisans makina mezunuyum . Endüsti mühendisliği seçeceğim.Dgs den tercih etmem dahilinde hazırlık 3 ve 4 mu okuyacam.Dgs taban puanı kaç? Tşkler.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar açıklamalarınız için teşekkür ederiz . Ben önlisans makina mezunuyum . Dgs den tercih etmem dahilinde hazırlık 3 ve 4 mu okuyacam. Yoksa baştan mi başlıyacam ?

    YanıtlaSil
  5. Okul öncesi öğretmenliği bölümü var mi

    YanıtlaSil
  6. adalet bölümünden hukuk bölümüne dgs puanıile huku bölümüne ögrenci kabulunüz ne şekildedir

    YanıtlaSil
  7. Tecil işlemleri nasıl oluyor askerlikle alakalı bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
  8. Merhablar Bilgisayar Programcılığı bölümünden DGS ile Ahmet Yesevi Bilg. Müh.'ne geçebilir miyim?

    YanıtlaSil
  9. Elektronik teknolojisinden dgs endüstri mühendisliği seçicem inş. Kaçtan başlarım

    YanıtlaSil
  10. Merhaba . Ben Azerbaycan vatandaşıyım. Ahmet Yesevi üniversitesinde okumak istiyorum . Ama ne yapacağımı ve kime müraacaat edeceğimi bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun. Teşekkürler

    YanıtlaSil